14 Ağustos 2008 Perşembe

Kimse Tuzla’yla ilgilenmiyor



DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Tuzla tersanelerindeki iş kazalarının son bulması için yaptıkları girişim ve çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını savundu.


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Tuzla tersanelerindeki iş kazalarının son bulması için yaptıkları girişim ve çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını savunarak, "Bu önlemler ele alınmadan ve güvenceye kavuşturulmadan ölümlerin sonunun gelmeyeceği açık ve nettir" dedi.

Süleyman Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, tersanelerdeki iş kazalarının devam ettiğini belirterek, 5 Ağustosta çıkan yangın sonucu bir kişinin ölümünün üzerinden daha bir hafta geçmeden, bugün yaşanan kaza sonucunda 3 işçinin yaşamını yitirdiğini, onlarca işçinin yaralandığını kaydetti.

Hükümetin gerekli önlemlerin alınması konusunda yaptırım uygulamak yerine, işçileri ve DİSK’e bağlı Limter-İş sendikasını suçladığını öne süren Çelebi, sosyal tarafların ve konunun uzmanı akademisyenlerin yer alacağı bir sektörel İzleme Kurulunun oluşturulamamasının da kazaların önüne geçilememesinde etkisi olduğunu iddia etti. Çelebi, şu görüşlere yer verdi:

"Bir kez daha yineliyoruz; tersanelerde, Ağır ve Tehlikeli İş Kolu Yönetmeliği uygulanmalıdır. Günlük çalışma saati 7,5 saat olarak acilen hayata geçirilmeli; mola, dinlenme ve tatiller uygulanmalıdır. Sigortalar, ücretlerin ödenmesi, ana firma tarafından güvence edilmeli. Sağlıklı barınma evleri, soyunma dolapları, iş koluna uygun kaliteli yemek verilmeli. Revir, doktor ve ambulans gibi sağlık hizmetleri sağlanmalıdır. Tüm tersanelerde temsilcilik açma olanağı sağlanmalıdır. Sendikal baskılara son verilmeli, sendikalaşmanın önündeki engeller ivedi olarak kaldırılmalıdır. Taşeronluk sistemi kaldırılmalıdır."

Hiç yorum yok: